3. srpnja 2019.

ITALIJA - HRVATSKA (Toskana, Rim, Istra)

Dragi moji kozmetoljubci danas Vam donosim malo drugačiji i poduži post. Točnije pišem Vam o svom nedavnom putovanju. Već dugo vremena želim posjetiti Toskanu ,zaljubila sam se u nju još za vrijeme prikazivanja istoimene serije  😁, a i uvijek su me privlačili predivni krajolici ( vinogradi, polja, konji i divne kućice). Ovog ljeta želja mi se ostvarila sa svojom obitelji krenula sam u tu avanturu. Od Zagreba do samog odredišta trebalo nam je oko nekih 8 i pol sati vožnje automobilom  te smo odlučili stati negdje po putu i razgledati neki gradić. 
Prvo stajalište nam je bila Firenca i tu smo već naišli na probleme sa parkingom. Prvo smo se parkirali u jednoj uličici,ali ljubazni stanar nam je rekao da je besplatno pakiranje tek nakon 20 h, nismo željeli reskirati dizanje auta paukom pa smo krenuli u potragu za garažom. Naišli smo na jednu blizu prvog mjesta gdje smo parkirali, ali čovjek koji radi u garaži tražio nas je 15 € za 1 h parkiranja i kljuć od auta da ga on sparkira. Taj dio sa ključem se mom mužu nije svidio i krenuli smo dalje, već sam poželjela odustati od stajanja u Firenzi jer se klincima nije dalo, i bilo je vruće, ali  na svu sreću muž je uporan i pronašli parking u garaži jedne trgovine i parking od dva sata platili svega 2 €.





* Firentinska katedrala

U Firenzi sam prvo zamjetila predivnu Firentinsku katedralu ( Cattedrale di Santa Maria del Fiore ili Duomo ) koja me ostavila bez daha .







* Piazza del Signoria







*Palazzo del Vecchio

Firenca je prepuna starih građevina koje svakako vrijedi pogledati. 
Uske uličice prepune su restoranima, slastičarnama i zgodnim trgovinama  suvenirima, ali i kozmetičkim poslasticama (žao mi je što nisam fotkala Kiehi's i Loccitane trgovinu). 
Dva stata koja sam provela u Firenci bila su svakako premalo za obići sve i svakako bi se bilo lijepo vratiti ponovno.


Druga stanica koja nam je bila usput do odredišta bila je Pisa. 
Ovaj puta smo imali sreći i bez problema našli parking na čuvanom parkiralištu. Pola sata parkiranja platili smo 3,50€  i to nam je bilo dovoljno da se odemo pofotkati kod kosog tornja i krenemo dalje do našeg odredišta. 






* Pisa

Smještaj smo rezervirali preko Booking.com. Smjestili smo se u malom mjestu Monteverdi Marittimo. 
Naš smještaj možete pogledati na ovom linku ll Castelluccio
Rezervirali smo dva apartmana jer su drugi dan stigli i naši prijatelji. Smještaj je bio ugodan za boravak, ali nažalost dan prije nego što smo stigli pokvarila im se pumpa za pročišćavanje bazena tako da on odmah nije radio i to je zbog djece bilo malo razočaravajuće jer su se tome veselili i htjeli što brže doći u smještaj. Na svu sreću kvar je drugo popodne bio otklonjen i bazen očišćen pa su ipak imali prilike guštati. Smještaj nema WI - Fi što je malo mana, ali i prednost jer su se djeca zabavljala društvenim igrama i više se međusobno družila. 

Malo smo obilazili okolicu u nadi da ćemo pronaći neko zanimljivo mjestašce, ali izgleda da smo krenuli na neku krivu stranu . Naišli smo na zanimljivu malu crkvicu  i posjetiti Monterottondo Maritimo geotermalni park, nažalost muzej Mubia radio je dvokratno i mi smo naišli u vrijeme kada je bio zatvoren. 












*Monterottondo Marittimo

U blizini geotermalnog parka sve ima miris po sumporu, ali djeci je za čudo bilo dosta i zanimljivo za pogledati. 

U nedjelju smo krenuli put Rima. Tamo smo rezervirali veliki stan za sve nas ( bilo nas je četvero odraslih i petero djece). Nažalost nismo baš bili oduševljeni smještajem, spavače sobe bile su uredu, ali kupaonice katastrofa. Čak mi ne smeta niti to što je namještaj star, ali kupaonice nisu bile skroz čiste, u tušu kao i u kadi nostala je nečija kosa i to ne samo jedna vlas. Utičnica u kupaonici je virila iz zida, strgana WC daska. U jednoj sobi dočekao nas je ne složen krevet doduše nije nam bio potreban, ali ne znaš da li je korišten ili ne. Jako neprofesionalno odrađeno. Platili smo gotovinom i iako smo tražili ispostavu računa u nekoliko navrata nismo ga dobili. Ostavit ću Vam link tako da ako se uputite u Rim izbjegnite ovaj smještaj. 
Nažalost niti sam Rim nije me nešto oduševio čistoćom, prvi dan sam to opravdala jer smo stigli u nedjelju pa da kontejneri nisu bili očišćeni, ali dosta smeća i po samim ulicama i kakica od peseka tako da stvarno moraš paziti gdje staješ po ulicama. Ništa bolja situaccija nije bila niti u ponedjeljak, tek popodne sam na jednopm mjestu vidjela da se prazne kontejneri. Baš malo razočarana. 
Zato su me oduševile ponovno građevine i skulpture, ali iskreno ne znam da li bi baš opet željela posjetiti Rim. Velike gužve na pojedinim dijelovima, ulični prodavaći koji nude sve i svašta. 







* Ponte Sant' Angelo





* Fontana di Trevi







* Piazza Navona 







* Panteon



U slučaju da planirate obići neke znamenitosti za koje su potrebne ulaznice kupite ih ranije online kako bi izbjegli duga čekanja u redovima. 
Mi smo se odlučili posjetiti Vatikan.







Ovo je samo djelić ljepote koju čete probnaći u bazilici Sv. Petra







S obzirom da nam je Rim bio dosta naporno putovanje što zbog toga što smo dosta pješačili što zbog daljine puta do Hrvatske odmor smo odlučili zaokružiti posjetom Labinu u Istri u Kući za odmor Ana gdje je bio pravi odmor i punjenje baterija.
Iako Istra krije svoje ljepote mi smo samo posjetili plažu u Rabcu Girandella jer su bile prevelike vrućine za obilazke, ai djeci je bilo dosta hodanja, samo su željeli brčkanje u bazenu. 








Zaključak definitivno bi ponovno posjetila Toskanu da posjetim još neke lijepe gradiće ( Sienu, Luccu ili ponovno Firencu.) i istražila bih ljepote Istre.












Nadam se da sam vam uspjela malo pomoći u slučaju da planirate putovanje u Italiju.
Pišite mi svoje dojmove ako ste već posjetili ova mjesta ili ako ih tek želite posjetiti.






👄 do slijedećeg posta

💓 Vas Beauty & fashion












Broj komentara: 6:

  1. Ja sam bila u Firenci,bilo mi je stvarno prekrasno. Italija je stvarno divna, ali da, zna bit dosta smeća, međutim to je više do turista bez manira i poštovanja prema tuđoj državi,bar je takav moj dojam. Moje preporuke za Italiju idu još za Cinque Terre, tamo sam bila jedan dan,ali svakako bih voljela tamo otići na ljetovanje,prekrasno je. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Slažem se sa tobom i ja mislim da je malo i do turista što se tiće smeća, makar mi je ovo bilo koma što nije ni apartman bio očišćen kako spada. Kosa u odvodu od kade i to ne samo jedna vlas već nakupina i dlake od mace ili peseka po nekom kauču za sjedenje u dnevnom boravku. Po slikama sam mislila da će bolji smještaj biti u Rimu nego u Toskani, ali sam se definitivno prevarila. Čula sam već za Cinque Terre da je lijepo morati ću to istražiti. Hvala na preporuci.

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam bila u Italiji, ali već dugo vremena želim da odem tamo. Post je odličan, lijepo napisan a i slike su divne.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno, svakako se ima što za vidjeti kao vjerujem i svugdje gdje se dođe. Žalosno što niti svoju vlastitu državu ne uspijemo skroz istražiti, a ne još i ostale :).

      Izbriši
  4. Jako mi je drago da ste uživali! Ovoga ljeta idem u Veronu, a možda i u još koji grad. Želja mi je posjetiti Torino i Milano. :)

    onlymaja.blogspot.hr

    OdgovoriIzbriši
  5. Verona je isto jako lijepa. Mogla bi se vračati u Italiju svake godine i obilaziti po malo, kao uostalom i Hrvatsku i druge zemlje. vidim da ti dosta putuješ i to je baš super za jednu tako mladu osobu, prođi sada što više možeš jer jednom kada ćeš imati obitelj sve postaje malo teže.

    OdgovoriIzbriši